Verhuisgedrag beïnvloed door leeftijd en woningtype

0
6
Verhuisgedrag beïnvloed door leeftijd en woningtype
⏰ Leestijd: 2 minuten

De kans dat een woning vrij komt, hangt sterk af van de leeftijd van de bewoners. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Vooral jongeren en ouderen verhuizen regelmatig, terwijl mensen van middelbare leeftijd vaak in hetzelfde huis blijven wonen. Ook het inkomen en het type woning spelen een rol bij het moment waarop mensen in Nederland verhuizen en woningen vrijkomen.

Verhuisgedrag verschilt per leeftijdsgroep en type woning

Jongere bewoners tot 40 jaar en ouderen boven de 80 jaar verhuizen het vaakst, terwijl bewoners tussen 45 en 80 jaar juist minder vaak verhuizen. Of een woning vrijkomt, hangt ook af van andere factoren zoals inkomen, of iemand de woning bezit en hoe lang diegene er al woont. Woningen met een lage WOZ-waarde of een bewoner met een laag inkomen komen vaker vrij. Bij jongere mensen maakt het type woning ook uit: appartementen worden door hen vaker verwisseld voor een andere type woning, denk bijvoorbeeld aan een eengezinswoning.

Nieuwbouw leidt tot vrijkomen van woningen

Nieuwbouwwoningen hebben veel invloed op de doorstroom op de woningmarkt. Elke nieuwe woning die wordt opgeleverd, zorgt ervoor dat andere woningen vrij komen voor nieuwe bewoners. In 2019 werden 62.500 nieuwbouwwoningen opgeleverd, die uiteindelijk leidden tot het vrijkomen van meer dan 140.000 woningen in de jaren die volgden.

De impact van vrijstaande nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen

Vrijstaande nieuwbouwwoningen zorgen voor de grootste doorstroom, maar nieuwbouwappartementen leiden in totaal tot de meeste verhuizingen. Dit komt doordat appartementen vaak door starters op de woningmarkt worden gekocht. Mensen die een vrijstaande nieuwbouwwoning kopen, laten meestal ook een koopwoning achter.

Woonduur afhankelijk van leeftijd

Woonduur is de tijd dat iemand op hetzelfde adres woont. De woonduur varieert sterk per leeftijdsgroep. Jongeren tot 18 jaar blijven meestal op hetzelfde adres wonen. Zodra zij op zichzelf gaan wonen, daalt echter hun woonduur. Bij ouderen neemt de woonduur juist toe: 1 op de 8 tachtigplussers woont al 50 jaar of langer in dezelfde woning. Dit is vooral zichtbaar in landelijke gebieden, zoals Staphorst en Tubbergen. Opvallend is dat vrouwen vanaf 70 jaar vaak korter op een adres blijven wonen dan mannen, omdat zij na het overlijden van hun partner vaak verhuizen.

Regionale verschillen

De woonduur verschilt veel per regio. In steden zoals Amsterdam, Groningen en Utrecht is de gemiddelde woonduur maar 4 tot 5 jaar. Dit komt door de jongere bevolking, de universiteiten en de grote vraag naar woningen. In landelijke gemeenten, zoals Volendam-Edam en Tubbergen, is de gemiddelde woonduur veel langer; tot wel 14 jaar.