Wat kan ik in mijn testament regelen voor mijn partner?

0
394
⏰ Leestijd: < 1 minuut

In een testament leg je vast wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren. Welke zaken zijn dit precies? We zetten er een aantal op een rij.

Ben je niet getrouwd en geen geregistreerd partners, dan kun je je partner alleen erfgenaam maken met een testament. Je kunt dit niet regelen in een samenlevingscontract.

Fiscaal gunstig?

Heb je geen testament, dan wordt jouw nalatenschap volgens de wettelijke regels verdeeld. Dit is voor je partner fiscaal niet altijd gunstig. Dan kan een ‘tweetrapstestament’ uitkomst bieden. Je kunt dan je partner benoemen tot enige erfgenaam en vastleggen dat je kinderen daarna je erfgenaam zijn. Je neemt dan op dat je kinderen pas erven als je partner is overleden. Je partner profiteert van een hoge belastingvrije voet. De kinderen betalen belasting over het deel van de erfenis dat nog over is.

Ik wil dat mijn partner in het huis kan blijven wonen

Je kunt in je testament regelen dat je partner in het huis kan blijven wonen, en dat het huis uiteindelijk van je kinderen of iemand anders wordt. Dit noemen we ‘vruchtgebruik’. Je kinderen worden dan eigenaar van het huis. Je bepaalt zelf wanneer het vruchtgebruik eindigt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je partner hertrouwt.

Ik wil voorkomen dat de nieuwe partner van mijn partner een deel van mijn nalatenschap krijgt

Stel dat je partner na jouw overlijden hertrouwt en weer gaat scheiden of overlijdt. Dan krijgt de nieuwe partner van je partner een deel van jouw nalatenschap als zij samen in huwelijkse voorwaarden afspreken dat zij alles delen. Dat voorkom je met een bepaling in je testament, de zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’.

Heb je vragen over het opstellen van een testament? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.