Hoe kan ik als ondernemer mijn pensioen regelen?

0
1107
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw pensioen te regelen, maar dat is heel erg afhankelijk van de rechtsvorm van jouw bedrijf. Heb je een eenmanszaak of een eigen bv? Een maatschap of een commanditaire vennootschap?

Pensioen bij een bv

Als je een eigen bv hebt opgericht, kan deze bv aan jou een pensioen uitkeren. Dat kan op diverse manieren. Zo kun je als directeur of grootaandeelhouder een pensioen in eigen beheer opbouwen. Maar je kunt er ook voor kiezen om tot een bedrijfspensioen toe te treden. Een andere optie is dat je een verzekeringsovereenkomst sluit met een levensverzekeringsmaatschappij die daar de bevoegdheid voor heeft.

Pensioen bij een eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt, een maatschap, een commanditaire vennootschap of een vennootschap onder firma zijn er ook verschillende pensioenregelingen waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan deelname in een bedrijfs- en beroepenpensioenfonds. Dit kan overigens soms ook verplicht zijn. Je kunt ook het verschil tussen de boekwaarde van jouw onderneming en de werkelijke waarde van jouw bedrijf op het moment van overdacht aanwenden voor de betaling van lijfrentepremies, ofwel stakingswinst. Denk ook aan een FOR: vorming van een fiscale oudedagsreserve. En je kunt een lijfrenteverzekering afsluiten.

Deskundig advies

Hoewel er verschillende opties zijn om jouw pensioen te regelen, is deskundig advies heel belangrijk bij het kiezen van jouw pensioenvorm. De fiscale gevolgen kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen je hierbij helpen en in contact brengen met een fiscalist.

DELEN
Volgend artikel“Wat is rentemiddeling?”