Ondernemersvolmacht: zorg voor de continuïteit van uw bedrijf

0
27
Ondernemersvolmacht
⏰ Leestijd: 2 minuten

Als ondernemer wilt u ervoor zorgen dat uw bedrijf goed blijft functioneren, zelfs als u tijdelijk of langdurig niet beschikbaar bent door ziekte of een ongeval. Een effectieve manier om dit te garanderen is het opstellen van een ondernemersvolmacht.

Wat is een ondernemersvolmacht?

Een ondernemersvolmacht geeft een ander de bevoegdheid om namens u zakelijke beslissingen te nemen en handelingen te verrichten. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als u door ziekte of een ongeval tijdelijk niet kunt werken. Met een ondernemersvolmacht voorkomt u dat uw bedrijf stil komt te liggen en zorgt u voor continuïteit.

Schriftelijke volmacht

Het is belangrijk om volmachten schriftelijk vast te leggen. Dit voorkomt dat er achteraf problemen ontstaan over de geldigheid van de handelingen die namens u zijn verricht. Een schriftelijke volmacht biedt duidelijkheid en kan u beschermen tegen persoonlijke aansprakelijkheid.

De rol van een notaris bij een ondernemersvolmacht

Hoewel een ondernemersvolmacht schriftelijk kan worden opgesteld, is het voor de rechtsgeldigheid en duidelijkheid vaak aan te raden om een notaris in te schakelen en de volmacht als een notariële akte vast te leggen. Dit zorgt ervoor dat de volmacht officieel en juridisch bindend is.

Een ondernemersvolmacht in de praktijk

Een ondernemersvolmacht kan opgesteld worden voor bestuurders en/of aandeelhouders van een B.V. of N.V., maar ook voor ondernemers met een eenmanszaak. U wijst één of meerdere personen aan die uw bedrijf kunnen voortzetten als u hiertoe niet meer in staat bent. Deze gevolmachtigden kunnen zelfstandig of gezamenlijk bevoegd zijn, afhankelijk van uw wensen.

Het levenstestament

Een ondernemersvolmacht kan onderdeel zijn van een levenstestament. Hierin regelt u niet alleen uw zakelijke belangen, maar ook uw privézaken en medische wensen. Het levenstestament wordt vastgelegd door een notaris en ingeschreven in het Centraal Levenstestamenten Register, wat zekerheid biedt over de wilsbekwaamheid en intenties van de volmachtgever.

Aandachtspunten bij het opstellen van een ondernemersvolmacht

Bij het opstellen van een ondernemersvolmacht is het belangrijk om na te denken over de volgende vragen:

  • Wie is de juiste persoon of wie zijn de juiste personen om mijn zakelijke belangen te behartigen?
  • Wat moet er in de volmacht komen te staan?
  • Hoeveel gevolmachtigden moet ik benoemen?
  • Zijn er beperkingen of voorwaarden nodig?
  • Welke termijn en omstandigheden moeten worden opgenomen?
  • Wat moet de gevolmachtigde weten over uw bedrijf?
  • Hoe en door wie wordt de volmachtiging officieel vastgelegd?
  • Wat gebeurt er bij wijzigingen?
  • Onder welke omstandigheden eindigt de volmacht?

Door deze vragen zorgvuldig te overwegen en vast te leggen, zorgt u ervoor dat uw onderneming goed blijft functioneren, zelfs als u er tijdelijk niet bent.